Dit artikel verscheen eerder in De Morgen.
Jongeren over de FIRE-documentaire
Oskar Seuntjens, voorzitter Jongsocialisten:
“Heel teleurstellend die FIRE-reeks. De VRT creëert de illusie dat het vrij eenvoudig is om in korte tijd veel geld te verdienen terwijl de meeste experts zeggen dat het om pure oplichterij gaat.
“Was dit op VTM uitgezonden, dan had ik het minder erg gevonden want het doel is louter kijkcijfers scoren. Maar ik neem het de VRT kwalijk, het is tenslotte onze openbare omroep. Het is vooral storend omdat de serie op jongeren gericht is, en dat met een heel foute boodschap.
“Wat ik het meest zorgelijk vind is dat jongeren die al in een financieel kwetsbare positie zitten, het risico lopen hun hebben en houden te verliezen met dit soort investeringen. Het is als met gokken: een klein groepje kan er rijk van worden maar het merendeel verliest er al zijn geld door.
“Maar eigenlijk moeten we kijken naar de redenen waarom deze boodschap voor veel jongeren zo aantrekkelijk klinkt. De realiteit is dat we beseffen dat we tot ons 67ste moeten werken, soms in een job die we niet altijd graag doen en waarmee we niet genoeg verdienen om een huis te kunnen kopen. Jonge tweeverdieners kunnen al niet eens meer kiezen voor een woning in de stad want dat wordt onbetaalbaar.
“Het antwoord op deze problematiek vind je volgens mij niet bij de FIRE-beweging want die focust enkel en alleen op snel geld verdienen en financieel onafhankelijk zijn. Dat draagt alleen maar bij aan de toenemende individualisering van de samenleving en dat hebben we juist niet nodig, nu veel jongeren laten weten dat ze zich eenzaam voelen. Ik denk niet dat het de weg is naar een gelukkig leven, laat staan naar een gelukkige samenleving.
“In plaats daarvan zouden we moeten evolueren naar een samenleving die zich toespitst op een betere balans tussen leven en werk en minder focust op winst maken, hard werken en op groei. Dat is niet eenvoudig en het klinkt minder sexy dan de oplossingen die de FIRE-beweging aanbiedt, maar ik denk dat je economische groei eerder als een middel moet zien dan als het uiteindelijke doel. Het doel is die duurzame samenleving.”