Antikapitalisme, reformisme en syndicalisme
Het kapitalisme faalt voor mens en planeet en is ongeschikt voor een rechtvaardige wereld. Wij willen naar een alternatief systeem.
Standpunten:
- Jongsocialisten plaatst zich nederig in de antikapitalistische en syndicalistische traditie van de Belgische Werkliedenpartij en het Charter van Quaregnon, met inbegrip van de historische evoluties binnen de sociaaldemocratie.
- De economische sfeer is de primaire sfeer van de samenleving. Materiële omstandigheden bepalen in de eerste plaats de welvaart en het welzijn van mensen en zijn vaak ook de wortels van andere problemen. Economische problemen moeten prioritair worden aangepakt in de politiek.
- Het politiek-economische stelsel van het kapitalisme dat dominant is in onze huidige samenleving, is ongeschikt voor het creëren van een wereld waar iedereen gelijk is. De huidige ongelijkheidskloof - die toegenomen is door het kapitalisme - is onaanvaardbaar. We pleiten voor een systeem waar niet de winst van een kapitaalkrachtige klasse, maar wel het welzijn van alle sociale klassen en - in het bijzonder - de kwetsbaren centraal staat. Dit is voor ons een klassenstrijd. We streven naar een democratisering van de economie en nationalisering van cruciale sectoren.
- Jongsocialisten is anti-geweld en anti-extremistisch. We onderschrijven de democratie en pleiten voor een meer solidaire wereld door stapsgewijze hervorming door te voeren waardoor we bouwen aan een breed maatschappelijk draagvlak en ruimte creëren om - waar nodig - bij te sturen.
- Vakbonden zijn van cruciaal belang in het verwezenlijken van een sociale democratie, eerlijke lonen en eerlijke werkomstandigheden. Vakbonden zorgen ervoor dat werknemers de noodzakelijke democratische inspraak hebben op hun werkplek. Toch staan vakbonden overal ter wereld en ook in eigen land onder druk. Stakingsrecht, protestrecht en vakbondsvrijheid maken deel uit van de sociale ziel van ons land. Syndicale strijd moet zonder belemmeringen kunnen worden gevoerd, als middel van de arbeider om rechten op te eisen.
- Het sociale en maatschappelijke middenveld speelt een belangrijke rol in het creëren van een menselijke en rechtvaardige economie en samenleving. Jongsocialisten staat er op de positie van het middenveld in de samenleving te waarborgen door die te beschermen en te versterken.
- Het aandeel van arbeid in de toegevoegde waarde is de afgelopen vijf decennia structureel verschoven in het voordeel van kapitaal. De winst voor aandeelhouders stijgt sneller dan de lonen. Jongsocialisten kiest binnen deze tegenstelling over de verdeling van die toegevoegde waarde resoluut de kant van de arbeid. Arbeiders moeten hun verdiende deel krijgen van de winst die gecreëerd wordt.