Laura Cools

Primaire tabs

Verkiesbaar voor: 
Nationaal bestuurslid

Hallo iedereen!

Ik zou mij graag kandidaat stellen als nationaal bestuurslid bij de Jongsocialisten. De laatste jaren heb ik al heel wat politieke ervaring opgedaan en nu wil ik heel graag ook mijn schouders zetten onder het project van de Jongsocialisten.

Over mezelf

Ik ben ondertussen afgestudeerd als master in de Rechten en werk momenteel als Trainee in het  Europees Parlement voor Kathleen van Brempt. De meesten onder jullie kennen mij wellicht als ‘de klimaatactivist’, en dat ben ik zeker en vast, maar daar stopt mijn engagement niet : naast de ecologische strijd, ligt ook de sociale strijd mij nauw aan het hart. Daarom ben ik ook al jaren actief op vele andere domeinen. Eerst en vooral lokaal, als jongste gemeenteraadslid in mijn gemeente. Daarnaast laat ook de nationale en Europese politiek mij niet los. Zo zetelde ik als senator in het Federaal Jeugdparlement, voerde ik mee campagne als kandidaat voor het Vlaams Parlement bij de verkiezingen van mei 2019, was ik actief bij een Europeespolitieke studentenvereniging en nam ik deel aan simulaties van de Verenigde Naties.

JS moet terug een stem durven op te eisen in het maatschappelijke debat

Toen ik vorig jaar gemeenteraadslid werd voor sp.a, leerde ik ook de Jongsocialisten kennen. Ik leerde jullie kennen als een geëngageerde groep jongeren met een aanstekend enthousiasme. Het  soort enthousiasme dat ook mij zin deed krijgen me bij jullie aan te sluiten, vandaar mijn kandidatuur. Echter, het feit dat een geëngageerde jonge socialist zoals ik pas op 22-jarige leeftijd voor het eerst kennis maakte met de Jongsocialisten, stemt me tot nadenken. Ik zie rondom mij veel linkse geëngageerde jongeren als vanzelf de stap zetten naar de jongerenafdelingen van Groen of PVDA. Tegelijk ken ik heel wat jongeren die wel op sp.a stemmen maar die zich niet geneigd voelen om zich actief in te zetten voor JS en/of de partij. En dat wil ik graag veranderen. Als jongerenpartij moeten wij ijveren voor meer zichtbaarheid en relevantie. We moeten durven onze stem in het maatschappelijke debat op te eisen.

Jongeren mobiliseren voor onze ecologische, sociale en progressieve strijd

In tijden van een groeiend rechts-nationalisme en asociaal beleid hebben wij als socialisten namelijk een belangrijke taak om te blijven strijden voor onze idealen en mensen ervan te overtuigen dat het ook anders kan. Want het kan en het moet anders, en daar moeten we niet alleen onze traditionele socialistische achterban van overtuigen, maar iederéén die zich niet kan verzoenen met een laks armoedebeleid, gebrek aan klimaatambitie, en andere ‘da gade gij nie bepalen’-beleidsmaatregelen. Als socialistische jongerenafdeling is het bovendien onze taak om ook de jeugd hiervan te overtuigen. Er is namelijk, samen met mij, een hele generatie verontwaardigde jongeren aan het opgroeien, jongeren die voelen dat het anders moet. In januari 2019 was ik, als mede-oprichter van Students for Climate Belgium, één van de trekkers van de klimaatbeweging. Samen met andere activisten wist ik duizenden studenten te mobiliseren en bewust te maken van de klimaatproblematiek. In tal van debatten, lezingen en meetings vertolkte ik de stem van onze verontwaardigde generatie tegenover politici, experts en andersgezinden. Die ervaring wil ik nu graag inzetten om progressieve jongeren aan te spreken en te mobiliseren voor onze ecologische, sociale en progressieve strijd.