Jeremy Celen

Primaire tabs

Verkiesbaar voor: 
Nationaal bestuurslid

Volgens velen gaat het niet goed met de sociaaldemocratie. Jaren van beleid werd in verschillende landen genadeloos afgestraft door de kiezer. Maar gaat het werkelijk zo slecht? Jeremy Corbyn, die met een onvervalst links programma dat inzet op gratis onderwijs, (her)nationalisering van de spoorwegen en betere financiering van de sociale zekerheid, is 1 van de populairste socialistische politici van het moment. Niet toevallig werd zijn ‘Grassroots-movement’ Momentum gedragen door duizenden jongeren. Idem voor Bernie Sanders in de VS. Zoals Owen Jones, hevig medestander van Labour, het enthousiast verwoordde, “Socialism is back, baby!”

Hier zie ik een rol die Jongsocialisten ook zou moeten vervullen, pleiten voor een onvervalst socialistisch programma, een programma dat aanspreekt. Het is genoeg geweest met de gematigde lijn, als socialisten moeten we terug durven dromen. Ik denk aan gratis onderwijs, aan maximale dienstverlening bij het openbaar vervoer, aan degelijke, betaalbare huisvesting voor iedereen. De dooddoener “er is geen geld voor” verdient een roemloze begrafenis. Er is namelijk wel geld genoeg. Sluit de fiscale achterpoortjes, bestrijd de fiscale fraude, laat de grote bedrijven zoals AB INBEV en Katoen Natie hun wettelijke verplichtingen nakomen en de belastingen betalen die ze horen te betalen. Als dit wordt uitgevoerd, is er geld voor de investeringen die wij als samenleving nodig hebben en verdienen.

Daarom zou ik graag deel uitmaken van het nieuwe team van Jongsocialisten. Er is nood aan een frisse, progressieve wind in dit land en de rest van de wereld en als overtuigd socialist wil ik maar wat graag meewerken aan een betere toekomst voor iedereen. Wat me op moeilijke momenten zoals nu telkens weer hoop geeft, is dat er nog steeds jonge mensen gemotiveerd zijn om deze wereld te verbeteren. Hier geloof ik in, hier wil ik maar wat graag achterstaan en mee ondersteunen. En laat ons eindelijk terug trots zijn op wat in mijn ogen de mooiste ideologie is die er bestaat, het socialisme. Ons werk is nog niet lang niet af, we zijn nog maar net begonnen. “For the many, not the few”.